Świeże bułki bezglutenowe — piec samodzielnie czy kupować?

Świeże bułki bezglutenowe — piec samodzielnie czy kupować?

Po żywność pozbawioną glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach, często uczulającego, sięga coraz więcej osób. Jest to spowodowane przede wszystkim coraz częstszymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, ale dla niektórych konsumentów jest to celowy wybór, ponieważ produkty bez glutenu są lżej strawne i zdrowsze. Problem jednak polega na ich dostępności. Dowiedz się, czy lepiej samodzielnie piec pieczywo, czy można znaleźć wyroby wysokiej jakości.

Pieczywo bez glutenu —  na wyciągnięcie ręki

Jeśli komuś wydaje się, że stosowanie diety bezglutenowej będzie oznaczało konieczność rezygnacji z pysznego chleba czy chrupiących bułeczek, jest w błędzie. Równie pyszne pieczywo powstaje bowiem z innych rodzajów mąk, jak kukurydziana, ryżowa czy ziemniaczana, oczywiście można też stosować ich połączenia. Wiele osób przy tym stara się samodzielnie piec chleb czy bułki, czego powodem jest albo słaba dostępność produktów wolnych od glutenu w sklepie, albo ich niska jakość. Warto jednak wiedzieć, że w sklepie online można kupić chleb czy świeże bułki bezglutenowe, zachowujące świeżość przez kilka dni oraz dostarczane szybko, dzięki czemu są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. To świetna opcja dla osób, które nie chcą, nie lubią czy nie potrafią piec. Czynność ta jest tym bardziej problematyczna, że także zaopatrzenie się w specjalne mąki nie zawsze jest łatwe —  trudno szukać ich w osiedlowych sklepach.

Produkty dla zdrowia

Ogólnie pieczywo uważa się za niezbyt zdrowe, ale nie dotyczy to produktów bezglutenowych, gdyż stosowane do ich wyrobu mąki są, inaczej niż mąka pszenna, mało kaloryczne i bogate w cenne składniki. Poza tym bułeczki czy chleb są lżej strawne, zatem można zapomnieć o problemach gastrycznych, dotykających nie tylko osób z nietolerancją. Takie produkty są też polecane na dietach odchudzających.